Wij vieren Sint Juttemis
De feestdagen zijn achter de rug en de kerstboom opgeruimd.
Het leven krijgt weer het gewone ritme. Op zich is dat maar goed ook. Het kan niet altijd feest zijn en achteraf is het toch wel vermoeiend. Wel komt de januaridip om de hoek kijken. Het is niet voor niks dat we “Blue Monday” hebben. Er gaan geruchten dat een aantal slimmeriken Blue Monday hebben uitgevonden om hun leegstaande hotels en vakantiehuisjes in januari te kunnen slijten. De werkelijkheid is, dat velen de derde januarimaandag als de meest deprimerende dag van het jaar voelen. De regen, de files, de niet-waargemaakte goede voornemens en het gevoel er weer een halfjaar tegenaan te moeten, zorgen voor depressies, toenemend ziekteverzuim en echtscheidingen.
Maar niet voor ons. Drie jaar geleden hebben wij Sint Juttemis uitgevonden. De voorpret begint op nieuwjaarsdag ‘s avonds.
Sint Juttemis begint op de vierde vrijdagmiddag van januari en duurt tot de daaropvolgende zondag. Dit weekend begint dus ergens tussen 22 en 28 januari, en is op z’n laatst op 30 januari afgelopen.
We plannen een week van tevoren, meer is niet nodig in januari, en we hebben een weeklang voorpret. Op vrijdagmiddag halen we de kinderen van school en trekken we, vóór de files echt losbarsten, er op uit. Zuid-Limburg en Ardennen zijn populair. Als we een tripje wat verder weg hebben gepland, overtreden we voor één keer de leerplichtwet en vertrekken we op donderdag. Sneeuw vinden we leuk, ook als we daarvoor een stukje verder moeten rijden.
Sint Juttemis is van ons. Niemand heeft er verder iets mee te maken. Nieuwsgierigen houden we op afstand: we zijn door vage vrienden te logeren gevraagd en nee, niemand kent ze. In werkelijkheid hebben we het weekend van Sint Juttemis helemaal voor onszelf. We logeren in een hotel of een huisje tegen januariprijzen en hebben het restaurant en het zwembad bijna voor onszelf. Vorig jaar zochten we het wat verder en hadden we een weekendje sneeuwpret. Dit jaar op kastelentocht in de Ardennen.
Op Sint Juttemiszondagavond zijn we weer helemaal opgeladen. Laat februari en maart nu maar komen. Laat de bungalowparken en skioorden maar lekker afgeladen zijn. Ga maar lekker de file in. Wij doen mooi niet mee.
Moeten we vaker doen. We bezinnen ons nog op een najaarsweekend. Oktober, net vóór de herfstvakantie, lijkt ons wel wat. Nu nog een naam verzinnen.